EVERETT POLICE DEPARTMENT. POLICY MANUAL

Chapter 18 AUTHORIZED WEAPONS

CHRBARMS

All sworn personnel will receive training from a departmental firearm instructor prior to receiving
a departmental issued firearm. These same individuals will receive and demonstrate an
understanding of this department’s Use of Force Policy and related directives before being
authorized to carry any weapon.

All weapons including handguns, rifles, shotguns, expandable batons, Tasers and chemical agents
shall be used only when necessary in the performance of duty or in training. Discharge or use of
any weapon other than in training, requires an incident report and a Sergeants Force Report on
the circumstances describing the use and cause for use.

All on duty officers shall be armed with a department-approved firearm. (Officers involved in
undercover operations precluding them from being armed should receive supervisor approval
prior to the operation.) While officers are on-duty, all firearms will be loaded only with
department issued and/or approved ammunition. Department issued firearms carried off duty will
only be loaded with department issued and or approved ammunition.

Ouly weapons and ammunition authorized by the Everett Police Dgpé?%mem are to be used by
agency personnel in law enforcement responsibilities. This diregéive includes all lethal, less lethal
weapons and weapons utilized by the Tactical Team and other specialized personnel,

Special weapons such as, but not limited to, sniper riflés, automatic weapons, explosives, tear gas
{other than Q.C. Spray) may be employed only with the approval of a Command Staff Officer,
and under the supervision of an officer designated by the Command Staff Officer. In an
emergency situation, other than a riot or civil disturbance, where life is in immediaie danger, the
Incident Commander may authorize chemical and/or automatic weapons when used by qualified
personnel. If this should occur, the Incident Commander must immediately notify the Operations
Duty Lieutenant/ODQO and/or Command Duty Officer/CDO.

A department-approved handgun intended for official use by any officer must meet the following
requirements:

All firearms must be inspected, registered, fired and certified safe by the armorer.

The officer must demonstrate proficient use of the weapon during regular firearms qualification
sessions.

The officer must meet training requirements with each approved weapon.

Modifications to department owned/issued fircarms and ammunition are generally prohibited. A
department armorer shall complete any such work.
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Officers who want to use a departmentally issued CAR-15 urban rifle for duty weapons may do so
subject successful completion of the CAR-15 training program.

Weapon:

Weapon must be a CAR-15 (.223), in original manufactured condition; inclusive of weapon sling
No modifications are to be made to a department issued owned urban rifle, inclusive with the
./ addition of optical sighting devices except for the following: a department authorized
" flashlight attachment system and /or a department authorized Tactical sling.
Weapons are issued with two magazines capable of containing no more than 30 rounds each and /A },--
no additional magazines attached to the weapon. f( v
Colt M4 Carbine:

H "‘ -
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Tactical Team Members issued CAR-15s while assigned to ( }gﬁemaz@m are authorized to carry
the Colt M-4 carbine on duty.  The Ta@ﬁcaﬁ Team member mam‘ be tramed and gualified with this
as their fi,m\f rifte. i

No modifications are (o be made to the department issued, M —’5 carbine, with the exception of the
attached optical sighting device {(Hotech model 512 As3y “authorized flash hght attachment
systems and authorized afier-market handguards, msiafled and inspected by the department
Armorer |
Tactical Team members utilizing the M-4 as their patrol duty rifle must deplov and use it in the
single shot selector position only. The use of the three round burst is strictly protubited except
when assigned to special operations while “the immediate direction of the SWA'T
Commander.

Training:

Participating officers shall successfully complete the department’s urban rifle training program
Officers shall qualify semi-annually with the urban rifle;
Failure to qualify will result in the suspension of the privilege to carry the CAR-15 urban rifle;
Reinstatement to carry the CAR-15 is address in Chapter 18.10
Proficiency at breaking down, cleaning and reassembling the weapon along with knowledge and
- skill to recognize and clear malfunctions shall be evaluated semi-annually during semi-annual
% qualification

Ammunition:

Effective February 2004 / Rev. 9/2004 / Rev. 12/2004/ Rev. 10/2005/Rev. 2/2006/ Rev. 7/2006 / Rev. 6/2007 / 2_4
Rev. 7/2007




